Use of cookies We use cookies to improve your experience. By using Architecture.com you agree to our terms of use and use of cookies

Music School, King's College School Wimbledon

by Hopkins Architects

Client King's College School Wimbledon
Awards
RIBA London Award 2019 and RIBA National Award 2019

© Janie Airey

Set within the historic and high-quality grounds of King's College School in Wimbledon, the new Music School is part of the school's ongoing development masterplan to improve its facilities.

The building is composed of three volumes. A triple height auditorium seating up to 200 people and a stage for a 70-piece orchestra is located at the centre of the school campus. A second smaller volume nestles behind and houses music teaching classrooms and a large rehearsal space. The third linear volume contains smaller cellular practice rooms and offices. These elements are linked by a spacious roof-lit circulation foyer.

Externally, the material palette is simple and crafted. The red hand-made bricks and clay tiles pick up on the historic materials of the original school buildings and give tactile quality to the external fabric. The tiles on the pyramidal roofs of the auditorium and rehearsal space have been set in an unusual triangulated pattern, which when understood internally is an expression of the structural grid below.

The brickwork is brought into the building and lines the foyer and larger spaces giving a legible continuity and pared-back elegance. The auditorium is clearly the focal point of the building. The roof is formed from a triangulated timber and steel connected structure, inlaid with timber panels. Visual connection to the outside is achieved with full height windows angled so as not to distract performers but allow the wider school the enjoyment and awareness of the auditorium in use. The judges were impressed by the delicate detailing and marquetry of the structure, materials and lighting/ services coordination.

Overall, the building provides a sophisticated adult environment for the extensive music facilities and evidently is being much used and enjoyed by the school.

Internal Area 2,160 m²

Contractor Interserve

Project Management Equals Consulting

Structural Engineer Cundall

Environmental / M&E Engineer chapmanbdsp

Planning Consultant CgMs Consulting

Quantity Surveyor / Cost Consultant Equals Consulting

CDM Consultant Currie & Brown

Acoustic Engineer Adrian James Acoustics

Clay Tile and Brickwork Specialist Consultant Arup Materials

Arboriculturist Simon Jones Associates

Fire Consultant The Fire Surgery

Approved Inspector JM Partnership

Transport Planning Specialist TTP Consulting

Specification Consultant SCL Schumann Consult

© Mike Taylor
© Janie Airey
© Janie Airey
© Janie Airey
© Hopkins Architects
© Hopkins Architects
© Hopkins Architects
© Hopkins Architects
keyboard_arrow_up To top